Onze reis naar Oekraïne (25-27 maart 2022)

Afgelopen twee weken zijn weer veel hulpgoederen ingezameld. Naast dat we doorlopend hulpgoederen ontvangen worden ook specifieke acties georganiseerd. We merken dat behoefte bij de mensen leeft om echt iets te doen. Zoals het verzamelen van houdbaar voedsel en bv slaapzakken of medische goederen. Zo heeft de jeugd van verschillende kerken in Arnhem houdbaar voedsel en slaapzakken verzameld en kregen we weer een lading uit Opheusden. En allerlei anderen die goederen inzamelen! Waarvoor dank!

Ook hebben de kinderen van de https://pieterjongelingschool.nl/ heel veel goederen verzameld tijdens de speciale actieweek! https://m.facebook.com/profile.php?id=100063980737972

Op vrijdagochtend hebben Leon Gouman en Hendrik Beihuisen de goederen opgehaald bij de PJ. Prachtig om te zien hoe het hele team en de leerlingen helpen! Daarna de resterende ruimte van de 16m3 bestelbus vullen in Veenendaal.

Rond 13:00 uur vertrekken we richting Oekraïne. Dit keer gaat de reis naar Cherlyany, een plaatsje in de buurt van Lviv. Na wat files in Duitsland gaat de reis heel voorspoedig. Om 5:15 uur zaterdagochtend staan we bij de grens. Binnen een half uur zijn we er over, een nieuw record!

In Oekraïne zien we roadblocks met militairen. Wij mogen overal doorrijden. Wanneer we in Cherlyany binnenrijden worden we staande gehouden door burgermilities. Deze burgerwachten zijn gewapend en controleren iedereen die het dorp inrijdt. Vreemde gewaarwording.

Onze contactpersoon Andrey uit Zhytomyr is ter plaatse om de goederen in ontvangst te nemen. Vanuit hier gaat het mee met vrachtwagens welke ruimte over hebben.

De goederen gaan naar Zhytomyr, waar Zhanna van stichting http://www.fondgromady.org.ua/ de goederen verdeeld aan de hulpbehoevenden.

Na het uitladen gaan we naar een tankstation met een lunchroom voor ontbijt en koffie. Zo aan een tafeltje in een Oekraïns tankstation zie je het gewone leven doorgaan, vermengd met vluchtelingen op reis richting de grens en militairen die even pauze nemen.

Na het ontbijt vertrekken we weer richting de grens, waar het al wat drukker is geworden met vluchtelingen. Sommigen worden hier afgezet en gaan te voet verder, anderen gaan met de auto de grens over. Mannen nemen afscheid van vrouw en kinderen.

De terugreis gaat ook voorspoedig. We leveren in Arnhem nog wat kleding voor vluchtelinggezinnen af die we hebben meegekregen vanuit Oekraïne. Hiermee sluiten we moe maar tevreden deze reis af.

Copyright 2022 – BOOT Development Foundation – Made by Ludante

ANBI_zk_diap