Noodhulpreis Oekraïne (21 april 2022)

Direct na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne maakten we als bedrijf plannen om onze contacten in het land te helpen. Inmiddels brachten wij al meerdere keren levensmiddelen, slaapzakken en dergelijke naar het land toe. De loods van BOOT stond weer veel spullen die waren verzameld. Opnieuw zijn door veel groepen spullen verzameld waarmee we veel mensen helpen!

Zhytomyr Community Foundation
Het doel van de reis is Cherlyany een plaats in de buurt van Lviv. De spullen zijn bestemd voor de Zhytomyr Community Foundation, die vooral werkt in de buurt van Zhytomyr. Doel van de stichting is het verlenen van hulp in deze plaats en aan mensen die ontheemd zijn in Oekraïne zelf.

Voor deze reis hebben Peter Doedens en Jan Harm Welleweerd zich aangemeld. In de loods van BOOT worden op 21 april vanaf 17:00 de spullen gesorteerd, geteld en ingeladen. Opnieuw mochten wij weer een geweldige M.A.N. bus gebruiken van onze overbuurman Roordink. Na vakkundig stapelwerk van de diverse vrijwilligers vertrokken we rond 21:00 uur.

In verband met de actuele toestand in Oekraïne is er voor gekozen om de goederen te lossen bij hetzelfde transportbedrijf maar dit keer bij een vestiging net voor de grens in het Poolse Przemysl. Dit bleek achteraf een wijze beslissing. Hierover aan het eind nog even een kort bericht.

Voorspoedige reis
Via Arnhem, het roergebied, Leipzig, Dresden, Wroclaw en Krakau richting Oekraïne. Een reis van ongeveer 1525 km. Toevalligerwijs vertrok diezelfde avond een zoon van Jan Harm met een vergelijkbaar transport vanaf Hardenberg naar een kindertehuis in Oesjgorod, een plaatsje in Oekraïne, net over de grens met Slowakije. Onderweg hebben we regelmatig contact met hen.

Na een voorspoedige reis komen wij vrijdagmiddag 22 april tegen 15:00 aan in Przemysl. Nu is het zaak om ons afleverpunt te vinden. Hiervoor hadden wij een contactpersoon gekregen maar deze bleek op dat moment ergens in Spanje te rijden. Als alternatief kregen wij de gegevens door van Lyudmilla. Zij heeft ons uiteindelijk via de telefoon langs een politiepost en een hele lange rij vrachtwagens geloodst en de weg gewezen naar onze losplaats.

De rij vrachtwagens die wij zagen, bleek het staartje van een wachtrij van 10km met een wachttijd 24 uur (!) voor de grensovergang. Politie zorgt er voor dat alles goed verloopt en er niemand voordringt.

Indrukwekkende verhalen
Voor Lyudmilla waren wij in eerste instantie niets anders dan een bedrijf die goederen kwamen afleveren voor verder transport naar Oekraïne. We konden de spullen in een hoek van de loods neerzetten zodat deze na het weekend weer konden opgepakt. Nadat we aan de praat komen werd haar duidelijk wat we allemaal bij ons hebben en wat het doel is. Zij blijkt zelf ook uit Oekraïne te komen. Haar vader is achtergebleven in Odessa. Haar moeder en zusje heeft ze over laten komen naar Polen. Ze was benieuwd naar hoe er in Nederland nu naar de situatie in Oekraïne wordt gekeken en wat hiervoor wordt ondernomen. Wij waren toch wel even stil van elkaars verhaal. Na een paar woorden over en weer met haar collega hebben wij vervolgens alle spullen toch gelijk weer overgeladen in een andere bus die zaterdag zou vertrekken naar Oekraïne. Om 16.30 stond het transport inclusief de juiste papieren en stempels alweer klaar voor de verdere reis naar Cherlyany!

Voordat wij onze terugweg aanvaarden zijn wij nog even gaan kijken bij het International Refugee Centre in het centrum van Przemysl. In een enorm pand is een grootse organisatie opgezet om vluchtelingen die per trein aankomen bij dit eerste punt in Polen op te vangen. Dit betreft vooral moeders met kinderen en ouderen. Mannen mogen het land niet uit. Vrijwilligers vanuit allerlei landen van China tot Israël bieden allerlei hulp zoals een luisterend oor, medische hulp en voedsel. Vervolgens worden ze verder op weg geholpen naar andere veilige oorden. Hiervoor stonden bussen klaar uit diverse Europese landen.

Na een warme maaltijd hebben besloten om alvast maar een stuk terug te rijden richting het westen. Onderweg in de schemer komen we diverse konvooien met militair materieel tegen. Ook bij het vliegveld in Krakau is sprake van veel militair transport.

Het andere transport
Van de reizigers via Slowakije naar Oekraïne hoorden wij dat ook daar lange rijen staan om Oekraïne in te komen. Uiteindelijk kwamen zij vrijdagavond laat pas aan op hun bestemming. Na een nacht slapen in het kindertehuis in Oesjgorod konden zij zaterdag hun spullen daar lossen. Toen ging het luchtalarm. Geen probleem volgens de inwoners. Pas wanneer dat drie keer of meer achter elkaar gebeurd dan wordt het volgens hen pas serieus. Hoe snel kan een mens wennen aan dit soort situaties.

Uiteindelijk moesten ze op aanraden van de overheid toch met spoed weer het land uit zien te komen. Er werd gevreesd voor aanslagen door milities tijdens het orthodoxe paasfeest. Net na hun passage ging de grens van Oekraïne richting het westen op slot.

 

 

 

 

Copyright 2022 – BOOT Development Foundation – Made by Ludante

ANBI_zk_diap