Noodhulpreis Oekraïne (20-22 mei 2022)

In de periode voorafgaand aan de reis zijn er opnieuw door verschillende scholen en collega’s hulpgoederen verzameld. Voor deze rit waren veel toiletartikelen verzameld en voedsel.

Doel van de rit was het kindertehuis in Nagy Dobrony, ongeveer 30 km voorbij de Hongaars – Oekraïense grens. Chauffeurs voor deze rit waren Wim Hardeman en Ralph van Rees.

Met een volle bus vertrokken we richting onze contactpersoon Jurjen Knot, die vlak bij de grens met Oekraïne woont. De grens werd gepasseerd bij Tsjop. Je merkt daar dat ook de grenswachten het fijn vinden dat er hulpgoederen worden gebracht. Je krijgt hierbij zelfs hulp bij het invullen van de formulieren.

De spullen zijn gelost bij het kindertehuis. Van daaruit wordt een deel van de spullen verdeeld over de dorpjes in de buurt.

Wat opvalt in Oekraïne is dat grote stukken land niet zijn ingezaaid, doordat medewerkers van landbouwbedrijven gemobiliseerd of gevlucht zijn. Jurjen verteld dat de spullen erg welkom zijn, omdat in het tehuis inmiddels ook 30 vluchtelingen zijn ondergebracht. Dit betekent een extra kostenpost. Door wisselkoersverliezen en een hoge inflatie in het land is het moeilijk om voldoende spullen te kopen en moeten concessies worden gedaan in de zaken die worden gekocht. Hulp is dan ook nog steeds erg welkom. Gelukkig wordt op het terrein rond het tehuis veel groente verbouwd en vee gehouden, waardoor het grotendeels zelfvoorzienend is.

Zowel de heen- als terugreis verliepen erg snel. Zaterdagavond laat zat de rit erop.

Copyright 2022 – BOOT Development Foundation – Made by Ludante

ANBI_zk_diap